Hier een blog over de nabewerking van de shoot. Uiteraard is het de kunst zó te fotograferen, dat ik er daarna niet veel meer aan hoef te doen. Toch ontkom je er niet aan om het een en ander na te bewerken.

Hoe ga ik te werk?

Allereerst laad ik de foto’s in in de computer. Ik bekijk de foto’s stuk voor stuk en kies de beste foto’s uit. Deze zet ik even apart in een map. De foto moet niet alleen technisch kloppen. Ik let ook op de compositie en of ik de gewenste gelaagdheid terugzie in het beeld. Op de map met de geselecteerde foto’s gaan we dus Photoshop loslaten.

Wat doe ik zoal?

  • Een mooie uitsnede maken of deze verbeteren
  • De kleur van (een deel van het) beeld aanpassen
  • Het contrast aanpassen
  • Verscherpen van de ogen
  • Spuugjes, vlekjes en haartjes (van de wol) wegwerken
  • Het gezichtje een natuurlijkere kleur geven
  • Fronsjes en glimmertjes wegwerken
  • Het lichaampje wat mooier van vorm maken

De bewerkingen zijn zo subtiel mogelijk, want je doet snel teveel! En dan gaat het er al snel gemaakt uit zien, en dat is niet wat we willen bereiken.

Wanneer ben ik tevreden?

In mijn beelden probeer ik altijd een dromerige sfeer te bewerkstelligen. Vaak moet ik het beeld hiervoor op sommige plekken wat zachter maken. Als de foto een zachte en subtiele uitstraling heeft, ben ik tevreden. Mijn streven qua nabewerking is 20 minuten per foto. Ik zet dus echt een wekker 🙂 De nabewerking van de shoot kost altijd de nodige tijd. Natuurlijk komt het heel vaak voor dat ik met de ene foto wat langer bezig ben dan met een andere. Maar de wekker dwingt me om niet eindeloos bezig te blijven, zodat er teveel tijd in gaat zitten. Ook dwingt het me om kritisch te blijven en alleen het hoognodige aan te pakken.

In de praktijk doe ik vaak dezelfde handelingen, waardoor je steeds sneller word. Als fotograaf kun je enorm kritisch zijn op je eigen Newbornshoot. De ervaring leert dat dit vaak verspilde energie is. Want fotografie is voor een groot deel natuurlijk ook gewoon smaak. Steek je héél veel tijd in één foto, dan krijg je soms te horen dat een andere foto toch beter in de smaak valt. Daarom probeer ik er dus een zekere snelheid in te houden. En zoals de Engelsen zeggen: Kill your darlings! Het is belangrijk om alléén de beste beelden te selecteren en te bewerken. Anders steek je alsnog veel tijd in beelden die veel op elkaar lijken, maar waarvan er vaak maar één echt goed is.

Zo, hopelijk hebben jullie nu een beetje een beeld van wat er bij de nabewerking van de shoot komt kijken. Op de ontspanknop van de camera duwen is dus slechts een klein onderdeel van het daadwerkelijk fotograferen 🙂

Contact

Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.