Bijna alle baby’s worden geboren met blauwe ogen, zélfs als jij en je partner beide bruine of groene ogen hebben. Toch is dit niet de definitieve oogkleur van je baby. De kans is namelijk groot dat ze nog veranderen in een andere kleur, zoals grijs, amandel, bruin, hazel, groen of amber. Maar waarom verandert de oogkleur van mijn baby? En wat is de definitieve kleur?

Pas na de eerste verjaardag van je kindje weet je wat zijn definitieve oogkleur is. Toch kan het zelfs hierna nog veranderen tot hij een jaar of drie is. Dit gebeurt bij één op de tien baby’s.

Prachtige blauwe ogen

Zoals hierboven aangegeven, worden vrijwel alle blanke baby’s geboren met blauwe ogen. Maar de kleur kan in het eerste levensjaar nog behoorlijk veranderen, vrijwel ieder andere kleur is nog mogelijk. 

Bij baby’s met een getinte huidskleur is het een ander verhaal. Bij deze baby’s zijn de veranderingen minder aanwezig. Deze kindjes worden vaak geboren met (licht)bruine of donkergrijze ogen. In de meeste gevallen zal de kleur nog wat donkerder worden, maar zal bruin of grijs de basis blijven.

Waarom vindt er verandering plaats?

De oogkleur van je baby wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in zijn irissen. Dit is hetzelfde pigment als in je huid en haar zit. Dit stofje wordt ook wel melanine genoemd. Melanine is onder te verdelen in twee typen: eumelanine en feomelanine.

In het algemeen geldt: hoe meer melanine, hoe donkerder de huid. Dit geldt ook voor de oogkleur van je baby. Weinig tot geen melanine betekent dat je baby blauw ogen zal houden. Zit er meer pigment in de irissen van de ogen? Dan is de kans groot dat de kleur zal veranderen naar groen, grijs, hazel of amber. Bij heel veel pigment veranderen de oogkleuren zelfs naar bruin, donkergrijs of zelfs zo donkerbruin/grijs dat het haast zwart lijkt. De verhouding tussen eumelanine en feomelanine speelt hierin een belangrijke rol.

Oogkleur op basis van genen

Wat de definitieve oogkleur van je baby zal worden, is afhankelijk van de genen die jij en je partner je kindje hebben meegegeven. De verhouding tussen de twee typen melanine wordt ook bepaald door deze genen. Genetica is een ingewikkelde wetenschap, waardoor er ontelbaar veel verschillende variaties van kleuren mogelijk zijn. Denk hierbij aan verschillende kleuren blauw of groen, of irissen met een ander kleur randje of donkere spikkeltjes. 

wat wordt de definitieve oogkleur van mijn baby? een foto van een slapende newborn

Een blauwe start

Een blanke baby wordt geboren zonder pigment en maakt dit later aan. Hierdoor heeft je kindje blauwe ogen. De pigmentproductie begint pas later daadwerkelijk op gang te komen. Dit komt doordat je baby in de baarmoeder geen licht te zien krijgt. Zodra het licht de ogen van je baby bereiken na de geboorte, zal je kindje beginnen met het produceren van pigmentcellen en melanine. Door deze langzame toename aan pigment, verandert de oogkleur geleidelijk in een misschien wel compleet andere kleur.

Getinte baby’s krijgen, in tegenstelling tot blanke baby’s, wél pigment mee van hun ouders. Daardoor zijn hun ogen al wat donkerder en zullen deze niet meer opvallend verkleuren.

Nu zul je denken dat je pasgeboren baby eigenlijk witte irissen zou moeten hebben. Dit heeft alles te maken met de reden waarom de zee en lucht blauw zijn. Wit licht bestaat uit een heleboel kleuren, maar blauw is de enige die wordt teruggekaatst. Verschijnselen met weinig pigment kaatsen dus een blauwe kleur terug.

Wat is de definitieve oogkleur van mijn baby?

Het is lastig te voorspellen wat de definitieve oogkleur van je baby is. Wanneer je kindje zijn eerste verjaardag heeft gevierd, weet je zijn definitieve oogkleur. Toch kan het hierna nog lichtjes veranderen tot hij een jaar of drie is.  

Natuurlijk wil je het liefst de oogkleur van je baby weten. Aan de hand van jouw partners en je eigen oogkleur is het redelijk goed te voorspellen. De hoeveelheid pigment in je iris is namelijk erfelijk bepaald. Daardoor zijn de mogelijkheden al aardig te achterhalen, maar 100% zeker weet je het natuurlijk nooit!

Met dank aan Pearle voor de inspiratie.

Contact

Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.