Een Newbornshoot is hartstikke leuk om te doen. Maar het is ook een beetje hard werken. Op de dag van de shoot wil je namelijk zorgen dat alles klopt. Samen doen we er alles aan om te zorgen dat moeder en kind relaxt zijn zodat de shoot vlot verloopt. En wat kun je zelf doen om je Newbornshoot te laten slagen? Inmiddels heb ik al heel wat kindjes voor de lens gehad en weet ik steeds beter waar we op kunnen letten. In deze blog zal ik het een en ander met jullie delen. Op die manier kun je mij alvast helpen zorgen voor mooie foto’s! 馃檪 Ben je er klaar voor?

een foto van mij aan het werk tijdens een newbornshoot aan huis

Wat kun je zelf doen om je Newbornshoot te laten slagen? Tips

Wees realistisch

Je zult mij vaak horen zeggen dat de baby de shoot bepaalt. Het spreekt voor zich dat ik meer dan genoeg styling meeneem om je baby mooi op de foto te kunnen zetten. Zo neem ik altijd verschillende kleuren mee en informeer ik naar je smaak. Maar ik kan de baby niet dwingen om stil te liggen. Als ik voel dat de baby er klaar mee is, dan stoppen we. Vaak komt het erop neer dat we drie verschillende settings kunnen doen, maar dat is sterk afhankelijk van hoe de baby reageert.

Rust

Wie ooit een shoot heeft gedaan, weet hoe belangrijk ik rust in huis vind. Voordat ik kom, verzeker ik mezelf ervan dat je tijdens de Newbornshoot g茅茅n andere afspraken plant. Dus g茅茅n familie, consultatiebureau, verloskundige, opa’s en oma’s. Zijn er andere kinderen? Als die niet op de foto hoeven, is het ideaal als er oppas geregeld is zodat ze even weg kunnen. De ervaring leert dat ze vaak willen meekijken en dat is i.v.m. de veiligheid niet handig. Is er nog kraamhulp aanwezig? Licht die van tevoren in en geef aan dat rust in huis belangrijk is. Hoe m茅茅r rust en stilte en huis, hoe relaxter de baby en hoe mooier de foto’s. Zo simpel is het echt.

Start op tijd met verwarmen

Natuurlijk weet je van tevoren niet precies in welke kamer ik de foto’s zal gaan maken. Maar de ideale temperatuur om bij te fotograferen is zo’n 26 graden. Je doet mij dan ook een groot plezier als je alvast de verwarming flink aan zet. Natuurlijk heb ik een kacheltje bij, maar dit scheelt tijd!

Plan de voeding v贸贸r de shoot

Van tevoren is het fijn als je kindje gegeten heeft en zo’n 1,5 uur wakker wordt gehouden voor de shoot. Meestal kom ik tussen 10.00 en 11.00 uur. Natuurlijk kan het voorkomen dat je kindje dan al slaapt. Dat is niet erg, maar zorg dat het naast een luier alleen een omslagdoek omheeft.

Een badje helpt!

Tot nu toe heb ik gemerkt dat de kindjes die een badje hebben gehad v贸贸r de shoot, lekker diep slapen tijdens het shooten. Na het badje mag je olie gebruiken, op die manier krijgt de baby een glad huidje. Ook nu is een luier en een omslagdoek voldoende. Mocht je baby t貌ch in slaap vallen, dan hoeven we niks over het hoofdje te trekken.

een foto van mijn ingeladen auto op weg naar een newbornshoot

Zorg voor nette nageltjes

Zorg voor nette gevijlde of geknipte nageltjes. Haakjes zie namelijk goed op de foto’s, en dat is zonde. Ik maak namelijk ook close-up foto’s van die mini vingertjes en teentjes! Denk ook aan schone oogjes.

Regel hulp tijdens de shoot

Zorg dat er 茅茅n iemand is die mij kan assisteren v贸贸r en tijdens de shoot. Bij voorkeur is dat de vader zelf. We kunnen dan samen sjouwen, want ik neem altijd de nodige styling mee. Daarnaast is het ook voor de veiligheid. Ik laat namelijk iemand naast de baby zitten, zodat het kindje bij een onverwachte beweging niet uit het mandje of kratje rolt. En aangezien dat soms lang in dezelfde gebukte houding kan zijn, is het beter als de moeder dit niet zelf doet. Jouw herstel is ook belangrijk! 馃檪

Houd voeding bij de hand

Als Newbornfotograaf krijg ik vaak te horen: “Hij kan haast geen honger hebben, want hij heeft net gegeten!”. Hou er rekening mee dat je kindje tijdens het shooten meer verbrandt vanwege de hitte. Geen enkel probleem, zorg dat je voeding bij de hand houdt. Vaak is het na een paar slokjes weer goed en slaapt de baby verder. Geef je borstvoeding? Dan leg je de baby even aan. Dit hoort erbij.

Houd de speen binnen handbereik

Aangezien ik bijna altijd in de eerste 2 weken van de baby kom, is er nog niet altijd sprake van een speen. Heb jij al wel een speentje waar je kindje goed op reageert? Houd deze dan bij de hand tijdens het shooten. Het is niet altijd nodig, maar zo kunnen we sneller schakelen als de baby erom vraagt. En wees gerust: de speen komt niet op de foto.

een foto van mij aan het werk tijdens een newbornshoot aan huis

Maak een foto

Tijdens de shoot is het vanwege de veiligheid toegestaan om 茅茅n foto te maken. Wel vind ik het altijd erg leuk als je ook een foto maakt van mij aan het werk. Zoals je ziet heb ik inmiddels een leuke collectie 馃檪 Dus altijd leuk als je iets doorstuurt!

Interesse?

Wat kun je zelf doen om je Newbornshoot te laten slagen? Dat weet je nu. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede聽Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij聽terecht聽voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even聽contact聽met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op聽Facebook聽en聽Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.