Als newbornfotograaf krijg ik regelmatig vragen van mensen die geïnteresseerd zijn in een shoot. Indien mensen contact met mij opnemen, bel ik altijd even. “Wat is newbornfotografie precies en wat houdt een newbornshoot in?” is een vraag die ik regelmatig krijg. Aan de telefoon kan ik dan het een en ander uitleggen.

Wanneer plannen?

Met newbornfotografie wordt in de regel het fotograferen van een kindje tot een maand oud bedoeld. Ik fotografeer het liefst van dag 6 t/m 14. Dat heeft verschillende redenen:

  • Dan is het kindje nog het kleinst en flexibelst 
  • de kans op slapende foto’s is nog erg groot (kijk voor tips hier!)
  • de voeding is meestal goed op gang
  • meestal zijn de kraamtranen voorbij
  • we hebben nu weinig kans op baby acné, dit begint meestal later 

 

Het is geen enkel probleem om een newborn shoot pas de boeken na de uitgerekende datum of nadat je bevallen bent, maar wacht er niet te lang mee. Wil je je kindje herinneren zoals het allereerste begin? Boek dan op tijd, of neem tijdens de zwangerschap al contact met me op. Als je tijdens je zwangerschap boekt neem ik rond de uitgerekende datum zelf contact met je op om te vragen hoe het gaat en de shoot te plannen.

Newbornshoot: nog klein en slapend 

Als je boekt informeer ik naar je smaak. Ik vraag welke kleuren je mooi vind en welke 5 foto’s foto’s in mijn portfolio je het meest aanspreken. Dit gebruik ik als uitgangspunt bij de styling van jullie shoot. Van tevoren stel ik minimaal 3 sets samen in verschillende stijlen en kleuren. Per set gebruik ik een achtergrond, iets waar je kindje op of in kan liggen, diverse dekentjes en doeken. Soms werk ik met rompertjes en om het af te maken gebruik ik bij een jongetje mutsjes en bij een meisje haarbandjes. Als fotograaf heb ik verschillende props in allerlei materialen. Denk aan bedjes, kratjes en mandjes. Ik zorg altijd voor zoveel mogelijk variatie in de sets die meegaan, om zoveel mogelijk verschillende foto’s te kunnen bieden. Bij een newbornshoot ben ik gemiddeld 3 uur bezig. In die tijd bouw ik de verschillende sets op. Altijd leuk als het lukt om een lachje te vangen 🙂 Hier kun je meer lezen over hoe ik te werk ga tijdens een newbornshoot.

Altijd met assistent

Vaak heb ik assistentie nodig. Meestal helpt de vader mee met tillen, opbouwen en terug in de auto zetten. Ook laat ik altijd iemand naast de baby zitten tijdens de shoot, vanwege onverwachte bewegingen. Of we ook echt àlle sets kunnen doen hangt van de baby af. Een newborn shoot is dus heel anders dan een lifestyle babyshoot, waar zo goed mogelijk wordt geprobeerd het dagelijks leven weer te geven.

De baby shoot: wakkere baby

Is het kindje al wat ouder, dan spreken we van een babyshoot. Na een maand is het kindje meer wakker en krijg je echt een wakkere babyshoot. We gaan dan voor foto’s waarbij de baby liggend in de lens kijkt of lacht. Soms, als het kindje al wat ouder is, laten we het op de grond of ergens in zitten. Dit is dus wel een ander type shoot. Deze shoot kun je veel langer plannen. Deze shoot duurt ook veel korter dan een newborn shoot.

Hopelijk vond je de blog Wat is newbornfotografie precies? Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.