De tijd vliegt!

Half juni was ik alweer een jaar bezig met Sophie Babyfotografie! Het leek mij dan ook wel leuk om een blog te schrijven over de ontwikkelingen van het afgelopen jaar en wat ik leerde.

Alles begon toen ik de workshop van Brenda Olie tegenkwam op Google. Ik besloot me in te schrijven. Na de workshop ben ik gelijk begonnen. Dus: urenlang wraps en props zoeken… En natuurlijk achtergronden kiezen en bestellen. Ik ben begonnen met basiskleuren, zoals wit, beige, grijs en lichtbruin. Deze heb ik compleet heb gemaakt voor zowel jongetjes als meisjes. Dit is géén goedkope tak van fotografie, omdat je best veel wat relatief dure spullen nodig hebt. Als je geen mooie spullen gebruikt (wol, hout), ga je dat terugzien op je foto’s. Dus ja, ik ga voor kwaliteit. Ik moet zeggen dat ik altijd aangenaam verrast ben over de uitstraling van de foto’s als ik de ze inlaad op mijn computer. Voor mij is dat dus de moeite waard.

Een fotocollage van wat ik leerde tijdens het eerste jaar shooten

Toen ik de spullen zo’n beetje compleet had (de 5D4 had ik al!) heb ik een modellenoproep geplaatst op Facebook. Het afgelopen jaar fotografeerde ik 15 modellen, allemaal Newborns. Daarnaast kwamen er ook nog 2 zwangere modellen op mijn pad. Ik maakte dus een agenda aan met data wie wanneer was uitgerekend 🙂 Helaas stond er nog één newbornmodel gepland toen Corona uitbrak, die shoot kon dus helaas niet doorgaan.

Na de modellenshoots ging ik op zoek naar plekken waar ik bijvoorbeeld flyers mocht neerleggen. Dat vond ik eigenlijk nog het lastigste stuk. Ik heb veel callcenter ervaring, maar voor je eigen bedrijf bellen is toch een heel ander verhaal! Het is me wel gelukt om mensen enthousiast te krijgen. Wel supertof als andere ondernemers je werk mooi vinden! 🙂

Een foto van een doos flyers van Sophie Babyfotografie

Als fotograaf ben je lang niet alleen maar bezig met fotograferen. Er komt namelijk nog veel andere dingen bij kijken die minstens zo belangrijk zijn.

Waar kun je dan aan denken?

  • Een website aanmaken: portfolio online zetten
  • Een bedrijfspagina aanmaken op Facebook en werkend emailadres maken
  • Adverteren op Facebook en/of Google
  • Netwerken!!! (zowel online, telefonisch als in real life)
  • Fotograferen en foto’s bewerken
  • Huisstijl bedenken en informatiebrieven schrijven
  • Props en camerabenodigdheden kopen/bijhouden
  • Online backup lidmaatschap afsluiten en backup bijhouden
  • Social media bijhouden, actief bloggen
  • Administratie en aangiftes doen

Conclusie: wat ik leerde in het eerste jaar

Het afgelopen jaar heb ik vooral geleerd om in mijzelf en mijn werk te geloven! Ook leerde ik dat smaken verschillen, qua foto’s. Wat ik zelf zou kiezen komt immers bijna nooit overeen met wat de ouders kiezen. Praktisch gezien heb ik ook veel geleerd. Dat je van tevoren ècht een assistent moet regelen, bijvoorbeeld. Eigenlijk heb ik van alle shoots wel iets mogen leren. Hierdoor wordt het  allemaal steeds makkelijker en leuker. En dan heb ik niet alleen over het fotograferen zelf, maar ook over de communicatie met de ouders.

Goede opstartperiode

Corona loopt nu op zijn eindje. Ondanks Corona heb ik net een shoot gehad en ik heb alweer een boeking binnen. Dus ik klaag niet! 🙂 Je kunt wel zeggen dat Sophie Babyfotografie het afgelopen jaar een stuk serieuzer is geworden. Ik ben dan ook heel trots op waar Sophie Babyfotografie nu staat en kijk ontzettend uit naar alle shoots die nog gaan komen!

Interesse?

Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.