Heb je interesse in een newborn- of babyshoot? Super leuk 🙂 Als je me een berichtje stuurt dan bel ik altijd even. Op die manier kan ik gelijk al je vragen beantwoorden en uitleg geven over de verschillende pakketten. So far so good! Wel is er één specifieke vraag die heel vaak terugkomt. “Kan ik alle RAW bestanden krijgen?” Helaas geef ik geen RAW bestanden weg. Waarom ik geen RAW bestanden weggeef? Lees maar even mee.

Waarom ik geen RAW bestanden weggeef

Als je naar de bakker gaat, koop je meestal een gebakken brood en geen los deeg, toch? Bij foto’s kun je het ook zo zien. Wist je dat er per foto al gauw 10-30 minuten in de nabewerking gaat zitten? Hoeveel precies wisselt per shoot en foto. Een newbornshoot kost het meeste werk, terwijl ik bij een baby- of zwangerschapsshoot veel sneller door de foto’s ploeg. Als ik je de RAW bestanden zou geven, zou dat betekenen dat ik half werk aflever. Dat is niet waar ik als professional voor sta. De nabewerking is voor mij als professioneel fotograaf een belangrijk terugkeren onderdeel van mijn stijl. Mensen kiezen mij vanwege mijn stijl. Daarom wil niet dat iedereen er zijn eigen saus overheen gooit door het gebruik van filters ed.

Photoshop als tool

Photoshop is een dagelijks terugkomend onderdeel binnen mijn vak als fotograaf. Naast mijn camera is het een van mijn belangrijkste tools zoals een hamer voor een timmerman. Tijdens mijn opleidingen grafisch vormgeven en HBO fotografie kregen we les in Photoshop. Tijdens mijn banen als fotograaf werd Photoshop altijd ingezet met heel verschillende doelen voor ogen. Ik ben het bewerken daardoor zo leuk gaan vinden dat het een vast onderdeel is geworden van mijn werk als newborn- en babyfotograaf.

een foto van een baby tijdens een babyshoot

Wat ik bewerk

Voorbeelden van bewerkingen die ik zoal doe zijn bijvoorbeeld het uitsnijden van de foto, het aanpassen licht, contrast, scherpte en ruis. Maar ook bijvoorbeeld het verwijderen van storende elementen uit beeld. Denk bijvoorbeeld aan de baby acné waar ik eerder over schreef. Maar ook bijvoorbeeld rood uit de huid verwijderen en de foto een zachtere look en feel geven. Het hoofddoel blijft om de foto in-camera zo goed mogelijk te nemen, zodat ik tijd bespaar. Heeft iemand een litteken of iets anders op lichaam of huid waar ik over twijfel? Dan overleg ik tijdens de shoot even wat gewenst is. Het verwijderen van onderkinnen of het afslanken van je taille is dus geen vast onderdeel van mijn werk als fotograaf. Daarnaast ben ik van kamp body positivity: Je bent goed zoals je bent. 

Bedankt voor het lezen!

Hopelijk vond je mijn blog “Waarom ik geen RAW bestanden weggeef” leuk om te lezen. Wil je meer informatie over baby shoots? Of wil je meer weten over babyfotografie? Of misschien ben je zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot met jouw pasgeboren baby. Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Je bent altijd welkom voor een babyshoot in mijn fotostudio in Eindhoven 🙂