Waar komt deze traditie vandaan?

Het is in Nederland echt een traditie om je kraambezoek te trakteren op beschuit met muisjes. Maar waar komt deze typisch Nederlandse traditie eigenlijk vandaan?

De oorsprong

Zoals veel tradities is het gebruik van beschuit met muisjes door de eeuwen heen ontstaan. Er is dan ook niet één heel specifiek verhaal achter het ontstaan van deze traditie. Wel kunnen we de verschillende onderdelen te verklaren.

Het vieren van een geboorte

Dat een geboorte gevierd moet worden, daar waren ze in de Middeleeuwen al van overtuigd. Het was daar namelijk niet vanzelfsprekend dat moeder en kind de bevalling overleefden. Een geboorte in de Middeleeuwen was, door de beperkte medische middelen, bepaald niet zonder risico’s. Een voorspoedige bevalling werd dan ook uitgebreid gevierd met vrienden, familie en de buurtbewoners.

Aan de kinderen uit de buurt werden lekkernijen uitgedeeld, die het nieuwe kindje zogenaamd had meegenomen. De kraamvisite en de moeder werden getrakteerd op iets lekkers. Vaak was dit een zoete traktatie. In de loop der eeuwen is dit veranderd in beschuit met muisjes. Pas in de achttiende eeuw begon men anijszaadjes te versuikeren.

Anijs

Muisjes bestaan uit anijszaadjes omhuld met een laagje suikerglazuur. Vroeger dacht men dat anijs goed zou zijn voor de borstvoeding. Daarnaast zou anijs ook helpen de baarmoeder na de geboorte tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen. Muisjes zijn dus niet alleen lekker, maar ze zouden dus ook nog eens goed zijn voor de kraamvrouw.

De muisjes

Waarom muisjes muisjes heten, daar zijn verschillende ideeën over. Het zou kunnen dat het uiterlijk van het strooisel voor deze naam heeft gezorgd. Vaak steekt alleen het steeltje uit het bolletje, waarmee het geglazuurde zaadje op een muisje lijkt. Een andere gedachte is dat de muis, met zijn snelle voortplantingscyclus, gezien werd als het symbool van vruchtbaarheid.

een foto van een beschuit met blauwe muisjes

Witte, blauwe en roze muisjes

Roze voor een meisje en blauwe voor een jongen… Heel logisch, maar dit is niet altijd zo geweest. Bij de geboorte van een meisje werd sinds 1860 roze muisjes geserveerd, maar bij een jongen kreeg je witte muisjes voorgeschoteld. Pas in 1994 werden de blauwe muisjes geïntroduceerd.

Het beschuit

Beschuit was vroeger erg duur en werd vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden. Het eten van dit luxeproduct was niet voor iedereen weggelegd. Armere mensen aten wittebrood met suiker. Een beschuitje met suiker (of dus muisjes) werd gezien als een echte traktatie. Ik heb dit dan ook heel vaak op toen mijn oma nog leefde! 🙂

De traditie

Vroeg in de twintigste eeuw was beschuit met muisjes nog steeds geen traditie. De muisjes werden pas echt populair toen De Ruijter de Oranjes in 1938 een enorm blik Oranje muisjes aanbood bij de geboorte van hun dochter, prinses Beatrix. Sindsdien heeft de Nederlandse bevolking de beschuit met muisjes omarmd en werd het een populaire traditie.

Hoewel beschuit met muisjes een oubollige traditie is, vindt bijna iedereen deze traktatie bij een geboorte leuk en lekker. En zeg nou zelf, het hoort er toch gewoon bij…?

Handige tip bereiding beschuit met Muisjes

Door de muisjes uit het pak te halen en in een grote afsluitbare bak te doen, kan je de bereiding versnellen. Op deze manier hoef je ze, nadat de beschuitjes zijn besmeerd met boter, alleen maar op hun kop in de bak met muisjes te leggen. De muisjes blijven zo vanzelf plakken aan het beschuit en zijn tevens mooi gelijkmatig verdeeld. Als de kraamverzorgster er nog is, zal zij vaak de beschuit met muisjes voor je kraambezoek klaarmaken. Zij kent dit trucje ook! 🙂

Bron: 24baby.nl

Interesse in een Newbornshoot?

Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.