Tips voor een goed back-up systeem

In deze blog met tips voor een goed back-up systeem vertel ik je wat een goede back-up precies inhoudt. Hoe doe ik dat als newbornfotograaf? Deze vraag komt namelijk vaak terug. Ik adviseer de klanten die bij hier zijn geweest voor een babyshoot ook altijd om een back-up te maken van de bestanden op de USB-stick. Het komt regelmatig voor dat iemand me vertelt over het verlies van bestanden. Wat is nu een goed back-up systeem en waar begin je? Bedenk eerst welke bestanden en dingen je absoluut niet kunt missen. Als er nu iets met je systeem zou gebeuren, dan zou je in staat moeten zijn alles terug te halen. Lukt dat, of is er nog werk te doen?

Hoeveel back-ups kun je het beste maken?

Toen ik nog op de academie zat werd ons altijd aangeraden om minimaal één, maar eigenlijk twee back-ups te maken van je bestanden. Zorg er in ieder geval voor dat niet alle back-ups op dezelfde plaats liggen. Ik had zelfs een leraar die een plekje had gehuurd in een grot om brandveilig te zijn 🙂 Dat hoeft niet per sé, je kunt ook ruilen van back-up met familieleden of vrienden. Stèl dat je huis afbrandt, dan zit je qua bestanden in ieder geval safe. Ik heb laatst gehad dat mijn computer ermee ophield. Dankzij de back-ups kon ik op mijn laptop gewoon weer vooruit.

Hoe vaak maak ik een back-up?

Bij de foto’s van mijn newborn- en babyshoots zorg ik ervoor dat alles altijd op minimaal 2 plekken staat. Dus: foto’s inladen= foto’s staan op computer, en blijven op de geheugenkaart staan. Na de eerste bewerking maak ik een back-up op de externe harde schijf. Deze laatste stap herhaal ik iedere dag dat ik met de foto’s bezig ben geweest. Het duurt slechts enkele minuten. Zodra de foto’s op de externe harde schijf staan wordt het geheugenkaartje in de camera geformatteerd voor de volgende shoot. Wat ik ook nog doe, is mijn werkmap doorschuiven naar een andere schijf (SSD) op mijn computer. Deze schrijf heb ik Data Archief genoemd. Daar schuif ik de mappen naartoe van de klanten waarvan ik de newborn- of babyshoot helemaal heb afgewerkt en waarvan de klant het fotoalbum ook goed heeft ontvangen. Op deze manier houd ik de werkschijf in mijn computer zo leeg mogelijk. Daarnaast maak ik nog eens in de twee weken een back-up op een schijf die ik thuis neerleg.

In de praktijk: voorbeeld combinaties

 • foto’s op je geheugenkaart + foto’s op je pc
 • foto’s op je pc/laptop + op je NAS/externe HD (liefst apart bewaard)
 • foto’s op je pc/laptop + in de Cloud
 • foto’s op je SSD op je pc + op je externe HD

 

Ik doe:

 • foto’s op PC + op mijn externe HD
 • Alles afgewerkt? Dan de map naar SSD op pc
 • En dan om de twee weken een back-up op de externe HD die ik thuis bewaar

 

Op twee plekken bewaard is dubbel safe! 🙂

een foto van mijn harde schijf met back up

In de Cloud, op de NAS of op een externe harde schijf?

Allemaal hebben ze vóór en nadelen.

In de cloud:

Bij deze optie kun je met een wachtwoord overal bij je bestanden. In de Cloud opslaan werkt vooral goed als je voorzien bent van een snelle (glasvezel?) internetverbinding. Helaas heb ik dat op de studio niet, wat precies de reden is dat ik er nu mee gestopt ben. Ik zat uuuuren te wachten 😉 Bij Google Drive krijg je de eerste 15 GB gratis. Daarna kun je geleidelijk meer ruimte kopen vanaf € 2,- per maand. Ik betaalde nog geen € 10,- per maand voor een volledige back-up. Het nadeel? Er is vaak een maximum opslagcapaciteit, zoals 5 TB bij Google Drive.

Op de NAS:

Heb je veel opslag nodig  en wil je je bestanden via Wifi kunnen benaderen? Dan is een NAS handig. Je kunt zelfs automatisch je laptop of pc back-uppen. Het nadeel? Het vergt wat technische kennis om hem op te zetten. En snel internet is ook wel handig. Daarnaast is dit zeker niet de goedkoopste methode. Bij veel systemen moet je de harde schijven nog los bijkopen, wat het best een dure grap maakt.

Externe harde schijf:

Dit vind ik zelf nog steeds het prettigste. Een externe harde schijf hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Het is wel slim om meteen een zo groot mogelijke opslagcapaciteit te kopen zodat je er veel plezier van hebt. Meestal kun je een hoesje bij kopen om je schijf te beschermen tijdens het vervoer. Zelf werk ik nu met schijven van 5 TB. Daar kan ik goed mee vooruit.

Extra tips

 • Zet alles in een map en zet daarin al je andere mappen: “administratie”, “foto’s”, “muziek”. Op die manier hoef je alleen maar elke keer de grote map te kopiëren, en dat scheelt tijd.
 • Beter nu wat geld uitgeven dan straks alles kwijt zijn.
 • Wil je een externe harde schijf, let op het materiaal van de cover. Kunststof kun je vaak induwen en dat maakt de schijf kwetsbaarder. Gaat de schijf op en neer? Kies dan een stevigere (vaak iets duurdere) schijf.
 • Maak een vaste gewoonte van het maken van je back-ups, zet eventueel een reminder in je telefoon.
 • Vergeet je telefoonfoto’s niet! Zelf werk ik met mappen per kwartaal, bijvoorbeeld: “Telefoonfoto’s 1-1-2023 tm 30-3-2023”. Bij Samsung kun je de datum in de naam van de foto teruglezen, fotonummer 20220730_125420 Is gemaakt op 30 juli 2022. Dat selecteert makkelijk.
 • Ga niet alles bewaren. Ik bewaar van de klantmappen de uiteindelijke bestanden en de gekozen originelen. De rest gaat weg. En ik bewaar het niet eindeloos, meestal maximaal zo’n jaar.
 • Formateer je geheugenkaartje regelmatig in de camera. Ik doe dit voor iedere shoot om storingen te voorkomen.
 • Twee back-ups is altijd beter dan een. 
 • Geef fotomappen altijd een datum mee. Door aan het begin een codering te zetten kun je mooi op datum ordenen. Voorbeeld mapnaam: “001 13-2-23 Newbornshoot…..” De volgende map krijgt dan de naam “002 14-2-23 Babyshoot….” zo ordent ‘ie automatisch op datum en komt deze mp netjes onder de andere te staan.

Bedankt voor het lezen!

Hopelijk vond je de blog “Tips voor een goed back-up systeem” leuk om te lezen. Wil je meer informatie over een cakesmash shoot? Of wil je meer weten over babyfotografie? Of misschien ben je zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf met een fotostudio? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot met jouw pasgeboren baby. Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief.