Regelmatig krijg ik de vraag met wat voor camera ik werk tijdens de newbornshoots. Het leek me dan ook leuk om hier eens een blog aan te wijden. In “Tips van de fotograaf” vertel ik ook over mijn eerste camera’s en geef ik je wat bruikbare aankooptips.

Het allereerste begin

Op een beurs voor tweedehands camera’s kocht ik mijn eerste camera. Het werd een analoge spiegelreflex met een paar lenzen. Deze camera heb ik járen gebruikt en was voor mij het allereerste begin. Later kocht ik nog een lens bij. Toen ik, jaren later, een leuk geldbedrag won met een fotowedstrijd, kocht ik mijn eerste digitale compactcamera. De Fuji S9500. Hoewel dit een erg leuke camera was om een digitaal begin te maken, was de sensor produceerde de sensor toch behoorlijk wat ruis in het donker. 

een foto die ik heb genomen met mijn analoge spiegelreflex

Een foto die ik heb genomen met mijn analoge spiegelreflex

Eerste digitale spiegelreflex

Pas toen ik fotografie ging studeren aan de kunstacademie St. Joost, had ik het budget voor mijn eerste echte digitale spiegelreflexcamera. Het werd een Canon 40D. Deze camera heeft héél veel verschillende dingen gezien. Zo fotografeerde ik vrijwillig concerten. Hierbij kwamen mijn lichtsterke 2.8 lenzen heel goed van pas. 

Jaren later: de overstap naar full frame 

Jaren later was de 40D inmiddels verouderd en versleten. Ook was mijn favoriete lens inmiddels onherstelbaar beschadigd en daarmee onbruikbaar geworden. Ik moest dus maar gaan sparen, want net als alle andere fotografen wilde ik wel heel graag de overstap naar full frame maken. De keus was voor mij niet zo moeilijk, ik ben voor de Canon 5D4 gegaan. Ik ben begonnen met alleen een 24-70 2.8, een goede basislens. Later kocht ik er een 100 mm 2.8 macro bij. Met deze combinatie kan ik ook in slechte lichtomstandigheden uit de voeten.

In de praktijk: tijdens de newbornshoots

De 24-70 is mijn standaard go-to lens tijdens newbornshoots. De macrolens is perfect voor close upfoto’s van vingertjes, teentjes, wimpertjes en lipjes. Ouders zijn vaak dol op dit soort unieke close ups! Ik heb trouwens ook nog een overgebleven 50 1.8 in huis, maar deze gebruik ik in de praktijk zelden. Verder was ik in het bezit van een 70-200 4, maar deze heb ik om dezelfde reden verkocht.

mijn eerste testfoto met de 5D

Mijn eerste testfoto met de 5D en de 24-70. f/4 1/250 ISO 1250

En dan nu: Tips van de fotograaf

Als fotograaf heb ik natuurlijk wel wat tips voor liefhebbers van fotografie die binnenkort een camera of lenzen willen aanschaffen. Waar moet je op letten?

  • Lenzen zijn belangrijker dan de body 

Hoe lichtsterker de lens, hoe beter. Dit wordt weergegeven door een getal. Dit getal vind je altijd aan de voorkant van de lens. Hoe lager het getal, hoe groter de opening en hoe groter het diafragma van de lens. Met een lager getal is het mogelijk om ook in slechte lichtomstandigheden te fotograferen. Daarnaast kun je langer een snelle sluitertijd behouden. Een 2.8 lens is vaak aanzienlijk duurder dan een 4 of 5.6 (zoom)variant, maar levert je dus enorme voordelen op.

Geef dus het grootste deel van je budget uit aan dit soort lenzen, i.p.v een hele dure body. Lenzen neem je immers vaak mee (als je binnen hetzelfde merk blijft). Bij Canon herken je de zogenaamde L lenzen aan het rode randje. 

  • Cashback acties Canon

Als je voor Canon gaat, hou dan de cashback acties goed in de gaten. Deze zijn vaak rond kerst en rond de zomervakantie. Canon geeft dan altijd een leuke cashback op een heleboel lenzen en body’s. Doe hier je voordeel mee!

  • Koop meerdere geheugenkaarten!

Zorg altijd voor meerdere geheugenkaarten. En doe vooral goed onderzoek naar welke snelheid je camera aan kan. Vaak adviseren winkels een duurdere kaart dan nodig. Zonde van je geld! Zelf heb ik hele goede ervaringen met Transcend geheugen.

  • Koop voor iedere lens een goed filter!

Ja, lenzen zijn duur. En filters, die dienen om je lens te beschermen, zijn dat ook. Toch zijn er bij mij al meerdere lenzen gered doordat ik een filter had gemonteerd. Mijn advies is dan ook: bespaar hier niet op! Hoya is beter dan bijv. Hama. Ja, het kost je wat extra. Maar als het voorste deel van je lens beschadigt omdat je je tas laat vallen, ben je niet blij. Been there, done that, got the t-shirt zeg maar 🙂

  • Investeer in een goede tas

Wat fijn is, is heel persoonlijk. Ik heb lange tijd gewerkt met zowel een schoudertas als een rugzak voor op reis. Bij winkels als Kamera Express kun je gewoon je set meenemen en passen. Doen! Zelf ben ik groot fan van Lowepro. Deze tassen zijn vaak zwart en bevatten meestal een regenhoes, wat erg handig is.

een foto van mijn camera

Nog meer Tips van de fotograaf

  • Gebruik altijd je schouderriem

Ja. Echt altijd. Je zult niet de eerste zijn die zijn camera laat vallen. Dus gebruik dat ding waarvoor hij bedoeld is en doe hem om je nek of schouder. Niet fijn? Er zijn heel veel verschillende soorten en constructies te koop, mocht je de originele band echt niet prettig vinden.

  • Leer de techniek

Fotografie heeft een technische basis, zoals de uitleg over diafragma hierboven. Sluitertijd, diafragma en ISO waarden staan met elkaar in verbinding. Wie goed wil leren fotograferen, doet er goed aan deze basis te leren. Eh… Ja, het is best ingewikkeld. In het verleden heb ik mensen al vaker op weg geholpen met wat uitleg. Mocht ik ook iets voor jou kunnen betekenen, laat het me dan weten

  • Gebruik de M stand!

Ja, dat kan even wennen zijn. En de verleiding is natuurlijk heel groot om een van de door de fabrikant geprogrammeerde standen te gebruiken (denk aan de P of de S stand). Maar wil je goed leren fotograferen en ken je de techniek inmiddels een beetje? Gebruik dan de M stand. Daar leer je veel meer van. 

  • Verkijk je niet op je gear

Toen ik nog bij de fotograaf werkte, kwamen mensen (vooral mannen!) soms een paar maandsalarissen uitgeven aan een camera. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het maakt je geen betere fotograaf. Mijn tip is dan ook vooral om te leren werken met wat je hèbt. Ga veel verschillende dingen fotograferen, zodat je je spullen perfect in de vingers hebt. Dat is veel meer waard dan 8 verschillende lenzen die je nèt niet beheerst.

  • Oefenen, oefenen en oefenen

Helaas, je gaat niet vanzelf een fantastische fotograaf worden. Maar hoe meer je gaat oefenen, hoe sneller het gaat. Waar begin je? Je kan kleine opdrachtjes bedenken. Kinderen, dieren, architectuur, reizen of de natuur zijn vaak dankbare onderwerpen. Maar denk ook eens binnenshuis. Tijdens mijn opleiding heb ik bijvoorbeeld wel eens een vallende waterdruppel vastgelegd. Geen fantasie? Op Fotowedstrijden.info vind je alle lopende fotowedstrijden. Dit was voor mij altijd een dankbare inspiratiebron.

een foto van mij bij de prijswinnende foto van Zicht op Brabant 2006

Een foto van mij bij de prijswinnende foto van Zicht op Brabant 2006

Geïnteresseerd in een newbornshoot aan huis?

Hopelijk vond je de blog “Tips van de fotograaf” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.