Zoals jullie weten baal ik enorm van Corona. Ik mis het vele fotograferen, de newborns en het contact met klanten. Het is vreselijk om al je mooie props stof te zien happen omdat je niet mag fotograferen. Tòch had de lockdown de afgelopen tijd ook een voordeel. Het was immers de hoogste tijd voor een nieuwe computer!

Oud beestje

De meeste mensen vervangen hun laptop of pc om de paar jaar. Die van mij was bijna antiek 🙂 Ik kocht hem ongeveer rond 2010, en zat toen in het tweede jaar van mijn studie. Hij is dus iets meer dan 10 (!) jaar oud! Begrijp me niet verkeerd. Hij heeft door de jaren heen natuurlijk wel de nodige upgrades gehad. Zo hebben we de RAM modules vervangen en uitgebreid, de voeding en videokaart vervangen. Enkele jaren geleden plaatsten we ook een SSD.

Te traag

Eigenlijk is het al die jaren goed gegaan. De mensen die er een beetje verstand van hebben, weten wel dat je voor fotobewerking en surfen echt geen spannende computer hoeft te kopen. In 2017 besloot ik de overstap naar fullframe te maken en kocht ik de Canon 5D4. Deze produceert nog grotere RAWs dan ik al gewend was van de 40D. Dat was ook het punt waarop ik me begon te ergeren. Inladen van een kaart in Lightroom duurde héél erg lang. Mijn twee schermen werkten niet meer samen, de computer liep dan steeds vast. Dus koppelde ik er een af en werkte ik voortaan op mijn grootste scherm. Dan nog liep mijn pc vaak vast, vooral Lightroom en Photoshop tegelijk draaien was geen haalbare kaart meer. Evenals een groot bestand met veel lagen zoals ik die heb als ik foto’s voor klanten bewerk. Het ging niet meer lekker, maar hij deed het nog.

een foto van de processor van mijn nieuwe computer

SSD 

Samen met mijn broer hebben we ook nog een SSD gekocht en hier Windows op gezet. Dat hielp absoluut en ik kon er weer even tegen. Maar ik bleef me ergeren, teveel vastlopers en zelfs meldingen van Chrome dat hij tabbladen niet meer kon laden. Dut toch tijd voor een nieuwe computer.

Het onderzoek en de aanschaf

Mijn broer is goed met computers en bouwt ze ook graag zelf. Door de lockdown heeft mijn werkstation nu een soort vakantie: voorlopig hoef ik geen newbornshoots na te bewerken. Aangezien het installeren altijd tijd kost, doe je zoiets het best in een rustige periode. Daarnaast had ik al voldoende geld gespaard. Zelfbouw bespaart geld! Het was dan ook niet moeilijk voor mij om de gok te wagen. Dus ik zei tegen hem: “Het is tijd voor een nieuwe computer!”. 

Het begon met uitgebreid onderzoek op Tweakers. Op het desktop aankoopadvies topic krijgen mensen die zelf een pc willen bouwen advies. Je dient wel eerst zelf onderzoek te doen welke onderdelen geschikt zouden zijn, dus dat heb ik netjes gedaan. Met de tips die ik kreeg (perfect!) heb ik een boodschappenlijstje samengesteld en bij drie verschillende webshops orders geplaatst.

Wat een dozen!

Ik heb de  onderdelen besteld bij Megekko en Azerty. In de grote doos rechts zit het scherm, dat komt bij Kameraexpress vandaan. Daarover onder de foto meer.

een foto van de dozen met onderdelen voor mijn nieuwe computer

Nieuw scherm

Toen ik mijn oude computer kocht, kocht ik er de HP LP2475w bij. Een S-IPS scherm voor een uitstekende kijkhoek, waarin je ook in RGB kunt werken. Een RGB modus is voor mij als professioneel fotograaf van groot belang. We hebben op de opleiding fotografie niet voor niets leren kaliberen! Toch was mijn oude scherm ook wel op. Enkele dode pixels, en natuurlijk alleen HD resolutie. Ik wilde graag 4K met dezelfde eigenschappen. Nu ben ik voor de EIZO CS2740 gegaan. Als je SRGB niet erg vind hoeft een nieuw scherm overigens niet zo duur te zijn. RGB maakt het het helaas altijd duurder.

Het bouwen

Zelfbouw is een soort puzzelen. Je moet wéten welke onderdelen waar moeten en wat wel en niet samen kan. Mijn broer en ik zijn uiteindelijk enkele middagen bezig geweest om alles in elkaar te zetten en werkend te krijgen. Schrik niet als je alles aansluit en je pc niet opstart. Dit hoeft niet te duiden op een kapot onderdeel. Bij mijn broer zat er simpelweg een kabel los. Toen hij die er weer in deed startte de machine meteen op. Het beste advies wat ik kan geven is dan ook om de tijd te nemen en rustig te blijven. Installeer je éérst je nieuwe pc voordat je eventuele oude onderdelen overplaatst, dan kan er weinig mis gaan en heb je altijd een werkend systeem voorhanden. Don’t panic, het komt goed! 🙂 Inmiddels kijk ik aan tegen een nieuw systeem met een pracht van een scherm. Zo heeft de hele Corona periode me toch iets positiefs opgeleverd!

Tips:

 • Tijd voor een nieuwe computer? Ga eerst na waar je de pc voor gaat gebruiken en laat je niet gek maken. 
 • Doe onderzoek, Tweakers is erg geschikt. Je kunt een lijst maken om te zien wat je kwijt zou zijn. Ook kan je zien welke webshops het goedkoopste zijn.
 • Het kan gevaarlijk zijn om zelf zonder kennis en kunde een nieuw systeem in elkaar steken! Zorg voor hulp van iemand die weet wat ‘ie doet!
 • Steek je budget in meerdere SSD’s; een snellere soort schijf. Ideaal is Windows, Photoshop en evt. Lightroom op één SSD en je werkbestanden op een andere. Je Photoshop en Lightroom scratchdisks kun je aan nòg een andere SSD toewijzen.
 • Klaar met de werkmap? Dan zet je hem over naar een andere (tragere) schijf. Zo behoud je je snelheid tijdens het bewerken.
 • Oude harde schijven kun je vaak, mits ze nog goed zijn, overzetten in je nieuwe systeem. Heb je al een SSD zoals ik? Ook deze kan je meenemen.
 • Ik doe mijn back-up via Google Drive. Zet in elk geval niet al je werk alléén op je computer. Je kan je werk verliezen!
 • Je kunt ook een NAS aanleggen voor je backups, maar dit is prijzig en technisch. Een externe HD is ook een heel goede en makkelijke optie.
 • Kies een goed moederbord en snelle processor. Dit vervang je namelijk niet zomaar!
 • Ga voor een “upgradeble” systeem. Dan kun je na een paar jaar een upgrade doen. Bijvoorbeeld snellere RAM, een snellere harde schijf of toch een snellere videokaart. 
 • Voorlopig geen geld? Leer jezelf dan aan om bij grotere Photoshop files vaak “lagen samenvoegen” te gebruiken. Één grote laag laadt een stuk sneller dan meerdere lagen.

Geïnteresseerd in een newbornshoot aan huis?

Hopelijk vond je de blog “Tijd voor een nieuw computer” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.