Wat kunnen we leren over baby’s en hun slaapfases? Hoe diep een baby slaapt, hangt af  van waar hij zich bevindt in de slaapcyclus. Tijdens een Newbornshoot maken we handig gebruik van die kennis. Lezen jullie even mee?

Hoe werkt de slaapcyclus bij baby’s?

Als volwassene doorloop je ’s nachts een aantal keer de slaapcyclus. Meestal is dat vier of vijf keer. Baby’s en Newborns kunnen deze verschillende stadia nog niet altijd aan elkaar koppelen, waardoor ze tussen de cycli door vaker wakker zijn. Dat is geen probleem, meestal slaapt je kindje daarna zelf weer in. Een slaapcyclus bevat vijf stadia en varieert van indommelen tot een diepe slaap.

een foto van een slapende newborn in het grijs bruin waarbij we de voetjes zien

Baby’s en hun slaapfases:

Lichte slaap

  • Slaapfase 1: De overgang tussen wakker zijn en slapen.
  • Slaapfase 2: Begin van de echte slaap. Vaak hoor je een baby zuchten.

Diepere slaap

  • Slaapfase 3: De overgangsfase naar een diepe slaap. De ademhaling wordt regelmatig.
  • Slaapfase 4: De echte diepe slaap.

Deze herken je vaak aan een dubbele zucht. Nu slaapt de newborn zo diep, dat we er tijdens de shoot alles mee kunnen doen. We kunnen hem of haar nu in bijna alle houdingen leggen, terwijl hij of zij gewoon doorslaapt. Deze slaap heb ik als Newbornfotograaf het liefste, maar hier komt wel geduld bij kijken!

Droomslaap

  • Slaapfase 5: REM-slaap, de Rapid Eye Movement.

Tijdens deze fase zijn er vaak snelle oogbewegingen en zijn de hersenen actief. Volwassenen brengen zo’n kwart van hun slaaptijd in deze fase door, maar baby’s veel meer, namelijk zo’n 50%! Waarschijnlijk verwerken baby’s in de REM-slaap alle prikkels van overdag.

een foto van een diep slapend meisje in een roze styling tijdens een newbornshoot

Duur van de slaapcyclus

Gemiddeld duurt een slaapcyclus bij een volwassene zo’n 90 minuten. Bij baby’s is de duur van een cyclus veel korter. Bij een pasgeboren baby duurt het ongeveer 50 minuten. Baby’s slapen dus vaak een veelvoud van 50 minuten, afhankelijk van het aantal slaapcycli dat ze doorlopen: 50, 100 of 150 minuten.

Naarmate de baby ouder wordt gaat de slaapcyclus langer duren en wordt het vergelijkbaar met de 90 minuten van een volwassene. Als je je baby van bijvoorbeeld 9 maanden rond 19.30 uur in bed legt, dan duurt de eerste cyclus tot circa 21.00 uur. De tweede cyclus duurt vaak tot rond 22.30 uur, het tijdstip dat veel ouders zelf naar bed gaan. Ouders denken daarom vaak dat hun kind door hen wakker is geworden. Maar waarschijnlijk was de baby ook zonder dat geluid even wakker geworden en vervolgens weer in slaap gevallen. Dat komt omdat baby’s nog moeten leren de verschillende slaapcycli aan elkaar te koppelen.

Tips

Baby’s hebben dus hun eigen slaapfases. Tijdens de lichte slaapperioden heeft je baby de meeste kans om wakker te worden. Het is verstandig om tijdens deze periode niet te veel herrie te maken. Vooral harde stemmen kunnen de baby uit zijn slaap halen. Maar uit een diepe slaap worden baby’s niet snel wakker. Tijdens de shoot werk ik altijd met een gratis white noise app: Baby Sleep HD Sounds. In de app kan ik kiezen uit verschillende geluiden, zoals een föhn, stofzuiger, wasmachine of droger.

een foto van een newborn in diepe slaapcyclus op een wit schapenvachtje

Het schijnt dat als je ’s nachts white noise op het kamertje aanzet, bijvoorbeeld met behulp van een bluetooth speaker, de baby sneller doorslaapt. Het proberen waard, toch? Daarnaast zal ik kindjes vaak heen en weer wiegen zonder ze aan te kijken. De ervaring leert dat de diepere slaap dan sneller wordt bereikt. Verder heb ik met onze jongste dochter ook goede ervaringen met een Bondolino draagzak, de kinderwagen (evt. te verduisteren met Dooky of hydrofiel) en natuurlijk de auto. De combinatie monotoon geluid en beweging maakt kindjes vaak zo slaperig, dat ze zich alleen nog maar over hoeven te geven.

Contact

Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.

Met dank aan Ouders van Nu voor de inspiratie.