Op naar de shoot: Hoe gaat een Newbornshoot in zijn werk? Het zal jullie verbazen hoeveel voorbereiding eraan vooraf gaat. Het begint natuurlijk met contact leggen met de aanstaande ouders. Sommigen van jullie kennen mij via Facebook of Instagram. Vaak leggen we daar een eerste contact en gaan we per mail verder. Van alle kindjes die ik ga fotograferen schrijf ik van tevoren het boekingsformulier over. Wordt het (indien bekend) een jongetje of een meisje? Wat is het telefoonnummer en mailadres van een van de ouders en welke kleuren vinden jullie mooi? Op die manier kan ik snel schakelen als het zover is.

Afwachten

Het is erg belangrijk om contact te houden tijdens het wachten, dit is het spannende deel! Meestal heb ik contact met de moeder. Een kleine week voor de uitgerekende datum, wisselen we nogmaals een mailtje of appje uit. Je weet immers nooit helemaal precies hoe het loopt! Het komt heel vaak voor dat iemand eerder of later bevalt dan de uitgerekende datum.

een foto waarop ik de slapende newborn aan het inpakken ben ter voorbereiding op de newbornshoot

Na de bevalling

Als de bevalling heeft plaatsgevonden en het gezin thuis is krijg ik meestal een bericht. Soms zit er ook een schattige foto bij! Ik check altijd eerst hoe het met jullie gaat. Als alles goed gaat plannen we de shoot in. Daarna begin ik met de styling. Ik informeer naar je top 3 en daar start ik mee. Ik heb bijvoorbeeld roze, oud roze, blauw, mint, lila en olijfgroen. Oud roze is populair, net als beige en wit.

Zo snel mogelijk plannen

Wist je dat een kindje maar tot één maand een Newborn is? Daarna is het al een Baby. Als het kindje al voorbij de twee weken is, is het vaak al groter. Ook slaapt het kindje dan al wat minder, het komt immers meer op aarde. Daarom probeer ik de shoot dan ook zo snel mogelijk na de bevalling in te plannen. De shoot vindt altijd plaats bij jullie thuis.

De styling

Eerst kijk ik welke achtergronden er mee gaan. Daarna zoek ik iets leuks uit waar ik het kindje in ga leggen. Daarna komt dus de styling. Ik zoek alles op kleur bij elkaar, dat vind ik het mooiste. Natuurlijk probeer ik hierbij zoveel mogelijk af te wisselen. Ook let ik erop dat er verschillende sferen worden neergezet. Op die manier maak ik de grootste kans dat jullie blij worden van de foto’s!

Inladen

Als de styling klaar is leg ik alles bij elkaar en laad ik alles in kratjes. Het is best veel waar ik aan moet denken bij het inladen. Een kacheltje is bijvoorbeeld essentieel. Als het te koud is, zal de Newborn simpelweg niet gaan slapen. Wisten jullie dat 26 graden de ideale temperatuur is voor een Newbornshoot?

een foto van mij aan het werk tijdens een newbornshoot

Wakker houden

Ik adviseer altijd zo’n 1,5 uur tussen de laatste voeding en de shoot te laten en de baby wakker te houden. In de praktijk kun je dat nooit perfect timen. Dat is volstrekt normaal, het ritme kan iedere dag anders zijn! Het is dan ook de Newborn die de shoot bepaalt, niet de fotograaf. Als ik aanvoel dat de kleine er klaar mee is dan zal ik stoppen! Uiteraard doe ik wel mijn stinkende best om jullie mooie foto’s te kunnen sturen. Ook van wakkere kindjes zijn gelukkig hele mooie foto’s te maken. Als ik het kindje naakt fotografeer, dan doe ik dit subtiel en leg ik er iets op en overheen. Op die manier zie je nooit geslachtsdelen op de foto’s.

Poseren

Tijdens de shoot ga ik kijken hoe ik de baby zo mooi mogelijk in de prop (mandje, kratje, schaal) krijg. Het is belangrijk dat de baby hierbij zacht komt te liggen, zodat hij zichzelf nooit pijn kan doen als hij te besluit om toch te gaan rollen of draaien. In verband met de veiligheid laat ik altijd een ouder meekijken.

Geduld! 🙂

Ik reken twee tot vier uur voor een shoot. Gemiddeld ben ik toch zeker drie uur bezig. Dat komt omdat ik de baby slapend wil fotograferen. Van veel ouders krijg ik te horen dat hun kindje door alles heen slaapt. Vaak als ik het kindje over pak of ga inpakken worden ze toch onrustig of worden ze wakker. Het verschilt per kindje hoe lang het duurt voordat het daarna weer slaapt. Vandaar dat ik vraag om na de laatste voeding niks aan te doen wat over het hoofdje moet. Dan is de kans op een slapend kindje immers het grootst! Dat vind ik het allerleukste aan dit werk. Dat er bijna altijd een moment komt waarbij ze héél lief en diep liggen te slapen in een schattig kratje! Je moet wel uitkijken dat je zelf niet in slaap valt…

Voorwaarden en veiligheid

Ik zal altijd informeren hoe de bevalling is geweest. Mocht de moeder er behoefte aan hebben, dan ben ik een luisterend oor. Maar dit is heel wisselend per vrouw. Er is immers niets zo persoonlijk als een bevalling en ook de verwerking hiervan verschilt van persoon tot persoon. De moeder mag van mij niet assisteren tijdens de shoot, vanwege het bukken en tillen. Het is dan ook heel prettig als de vader erbij kan zijn. Ik laat altijd iemand naast de baby zitten als ik zelf wegkijk, bijvoorbeeld om een lens te wisselen. Verder ben ik -voor de zekerheid- in het bezit van een certificaat Kinder EHBO.

Rust

Tijdens de shoot zelf is het noodzakelijk dat er zoveel mogelijk rust is. Vandaar dat ik vraag om op de dag van de shoot geen afspraken met familie, vrienden, consultatiebureau en dergelijke te plannen. Ook is het fijn als er geen andere kindjes in de buurt lopen, of als die even met iemand mee kunnen. Ze zijn vaak trots en willen vaak in de buurt blijven. Dat kan het lastig maken om mijn werk goed te doen. Soms moeten ze zelf ook nog mee op de foto. Vooral de veiligheid van de baby speelt hier een rol. In verband met copyright en veiligheid is het toegestaan om één telefoonfoto te maken tijdens de shoot. Mee blijven fotograferen is ten strengste verboden.

Ook onderdeel van dit werk: het opruimen!

Na de shoot ben ik altijd even bezig met opruimen en sjouwen. Ja, dat hoort er helaas ook bij als fotograaf! Niet alle moeders kunnen en mogen na de bevalling meteen al tillen. Vandaar dat ik vraag of de vader (of één ander iemand) erbij aanwezig is. Samen kunnen we dan heen en weer lopen naar de auto om alles weer in te laden. Als ik thuis ben zet ik eerst mijn “buit” op de computer, zodat ze er alvast op staan en veilig zijn 🙂 Meestal zit mijn werkdag er daarna op, of nou ja, bijna… Eerst moet alles weer op zijn plek. Vaak moet ik mijn doeken wassen i.v.m. de hygiëne, veel kindjes spugen, poepen of plassen een beetje tijdens de shoot. Meestal komt het erop neer dat ik alles in de werkkamer zet en het later uitzoek 🙂 Dat is dan een mooie klus om mee te starten op de volgende werkdag.

Interesse in een Newbornshoot?

Hopelijk vond je de blog “Op naar de newbornshoot” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.