Welkom terug!

In deze reeks blogs geef ik jullie tips om je foto’s te verbeteren. Welkom bij de blog: Beter leren fotograferen: les 3! Les 1 kun je hier terugvinden. En deel 2 staat hier. Tijdens baby- en newbornshoots krijg vaak te horen dat het toch nooit gaat lukken om net zo’n mooie foto’s te maken als “de fotograaf”. Maar ook de fotograaf is ooit ergens begonnen 😉 Ik koos voor een HBO opleiding fotografie met aanvullende cursussen baby-en newbornfotografie. Hierna had ik verschillende banen, o.a. in de productfotografie. Met al die ervaring kan ik je wel de handvatten bieden om je foto’s te verbeteren. Ben je klaar voor de derde en laatste les?

Compositie: De regel van derden

In de fotografie en de beeldende kunst wordt vaak gebruik gemaakt van De regel van derden. Deze compositieregel kan bijdragen tot een interessante foto. Hierbij wordt een foto in negen gelijke vlakken verdeeld, voorzien van twee horizontale en twee verticale lijnen. Aan jou de uitdaging om je onderwerp zo in beeld te nemen dat deze lijnen iets raken. In de meeste telefoons en camera’s kun je dit instellen, zodat de lijnen in beeld staan op het moment dat je een foto maakt. Als je het prettig vind, kun je hier gebruik van maken. Is het niet helemaal gelukt of is je compositie toch niet goed genoeg? Dan kun je dit ook achteraf doen, daarover later meer. Soms kan je foto enorm goed doen, waardoor hij alsnog bruikbaar blijkt te zijn.

Een voorbeeld:

een foto van een truc om beter te leren fotograferen

Laten we de regel van derden eens testen op een newbornfoto van Freek.

een foto van een truc om beter te leren fotograferen

Hier zien we het raster van de regel van derden over de foto heen.

een foto van een truc om beter te leren fotograferen

En hier zien we de snijpunten. Compositorisch gezien is dit een goede foto.

Het nabewerken

Een hele goede fotobewerking app vind ik Photoshop Express. Ja inderdaad, Photoshop, maar dan mobiel. Deze app is gratis te downloaden in de Appstore en biedt veel meer dan standaardfilters (sorry, eenheidsworst!). Zo kun je alles aanpassen wat je maar wilt: belichting, contrast, kleurtemperatuur, enz. Het werkt simpel met een schuifje op je scherm. Ook de uitsnede kun je aanpassen. En tadaa: Hij laat daarbij meteen de Regel van derden zien. Daarnaast kun je aangeven dat je foto een bepaald formaat moet krijgen, bijvoorbeeld vierkant voor Instagram.

Geschikte onderwerpen zoeken

Hoe kom je nu aan leuke oefenonderwerpen? Vroeger liep ik hier de digitale deur plat. Je kunt ook gewoon binnenshuis beginnen. Bijvoorbeeld bij je kindje, neefje of nichtje! Heb je geen kind in de buurt? De bloemen in de tuin, de hond of andere alledaagse voorwerpen kunnen ook interessante foto’s opleveren. Daarnaast is er nog steeds veel vraag naar vrijwillige fotografen. Heb je een voetbal- of sportclub in de buurt? Vaak vinden ze het helemaal leuk als je komt fotograferen. Hetzelfde geldt vaak voor optredens van amateur toneelverenigingen. Even een mailtje of telefoontje en je weet het.

Tot slot: the eye, het zien

Sommige mensen zijn visueel ingesteld en zien sneller wat een mooie foto zou kunnen zijn. Als jij dat hebt, heb je absoluut een voordeel. Ook wie een goed oog heeft voor kleur, heeft vaak een voordeel. Maar vergeet niet: Talent ontwikkel je alleen verder als je er wat mee doet! 😊

Bedankt voor het lezen!

Hopelijk vond je mijn blog “Beter leren fotograferen: les 3” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot met jouw pasgeboren baby. Of ben je net bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer: maximaal 30 min rijden. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.