Welkom terug!

In deze reeks blogs geef ik jullie tips om je foto’s te verbeteren. Welkom bij de blog: Beter leren fotograferen: les 2! Les 1 kun je hier terugvinden. Tijdens baby- en newbornshoots krijg vaak te horen dat het toch nooit gaat lukken om net zo’n mooie foto’s te maken als “de fotograaf”. Maar ook de fotograaf is ooit ergens begonnen 😉 Ik koos voor een HBO opleiding fotografie met aanvullende cursussen baby-en newbornfotografie. Hierna had ik verschillende banen, o.a. in de productfotografie. Met al die ervaring kan ik je wel de handvatten bieden om je foto’s te verbeteren. Ben je klaar voor les 2?

Het scherpstellen

Ja, het klinkt misschien stom. Je zult éérst moeten scherpstellen voordat je de daadwerkelijke foto maakt. Helaas wordt dit vaak vergeten, omdat het een extra handeling is. Zeker bij bewegende onderwerpen is dit een aandachtspunt. Bij camera’s moet je meestal de ontspanknop half indrukken. Bij telefoons tik je waar je op scherp wil stellen. Dikke bonustip: doe een dubbelcheck bij portretten en bewegende onderwerpen. Twijfel je? Maak een nieuwe foto en stel opnieuw scherp!

Oefenen, oefenen, oefenen

Hoe kun je goed oefenen? Speel met de instellingen van je telefoon of camera. Stel hem in op de handmatige stand en leer wat over de basistechniek van fotografie. Ja, je bent iets langer bezig  want het kost meer tijd. Maar op de lange termijn leer je wèl veel beter fotograferen. Ik adviseer altijd om in ieder geval iedere dag te fotograferen. Zeker bij kinderen is dat leuk, zo maak je voldoende goede foto’s om over de lange tijd een leuke tijdlijn of album te kunnen samenstellen. Dat brengt mij meteen bij mijn tweede tip: Maak altijd meerdere foto’s van dezelfde setting! Dat doe ik ook, alleen wissel ik dan mijn instellingen af per foto. Achteraf kijk ik welke foto goed is en de rest gaat weg. Voor sommige foto’s heb ik wel meer dan 20 pogingen gedaan! Vroeger was dat een dure grap, toen men nog op film schoot. Tegenwoordig gaat alles op geheugenkaartjes waar duizenden foto’s op kunnen. Maak daar gebruik van, het kost je immers geen geld. Hooguit heb je wat extra uitzoekwerk.

een foto van mij tijdens het beter leren fotograferen

Het camera standpunt: wees creatief!

Gebruik eens andere instellingen en probeer verschillende onderwerpen en licht uit. Ga eens door je knieën, ga op je buik liggen, draai je camera of ga op een trapje staan. De eerste optie levert bij kinderen vaak de mooiste foto’s op. Sowieso vinden kinderen het prettig als je op hun hoogte fotografeert. Een van de mooiste foto’s van mijn dochter maakte ik destijds buiten in het gras, in de schaduw. Liggend op mijn buik.

Over licht

Zéker wanneer je fotografeert met je telefoon is licht belangrijk. In het donker zal je telefoon vooral ruis produceren en blijft er van het uiteindelijke beeld weinig over. Hoever je hierin kan gaan verschilt overigens per telefoon of camera. Oké, hier zit dus wèl een verschil. Die nieuwste IPhone zat hier ook vast uitmuntend scoren. Met een professionele camera lukt het vrij lang om nog mooie foto’s te maken met weinig licht. Zeker in combinatie met een statief. Wil je zeker weten dat je foto licht genoeg wordt? Begin dan met oefenen in lichte ruimtes. Overdrijf het niet: ga niet in de volle zon staan! Fotografeer bij voorkeur in de schaduw. Van een portret genomen in de volle zon wordt niemand blij. Kijk dus goed waar het licht vandaan komt. En wist je dat er verschillende soorten licht zijn?

Bonustip: download de gratis app: A better camera! Deze app bevalt veel opties om je telefoon camera handiger en beter in te stellen. 

Bedankt voor het lezen!

Hopelijk vond je mijn blog “Beter leren fotograferen: les 2” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot met jouw pasgeboren baby. Of ben je net bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer: maximaal 30 min rijden. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.