Welkom!

In deze reeks blogs geef ik jullie tips om je foto’s te verbeteren. Welkom bij de eerste blog: Beter leren fotograferen: les 1! Tijdens baby- en newbornshoots krijg vaak te horen dat het toch nooit gaat lukken om net zo’n mooie foto’s te maken als “de fotograaf”. Maar ook de fotograaf is ooit ergens begonnen 😉 Ik koos voor een HBO opleiding fotografie met aanvullende cursussen baby-en newbornfotografie. Hierna had ik verschillende banen, o.a. in de productfotografie. Met al die ervaring kan ik je wel de handvatten bieden om je foto’s te verbeteren. Waar zullen we beginnen?

een foto van sophie aan de slag met het beter leren fotograferen

Ik voor de deur van de academie voor de Kunsten en Fotografie in Praag. Ik zal hier tussen de 12 en de 15 jaar oud zijn geweest. Toen fotografeerde ik al 🙂

Welke camera of telefoon raad je aan?

Moet het een IPhone 13 met 3 lenzen of is ietsje minder ook goed? Nou… Dat laatste. Natúúrlijk kan het zijn dat zo’n IPhone op de automatische stand ragscherpe foto’s maakt. Toen ik nog in een camerawinkel werkte, kwam het regelmatig voor dat iemand een flink bedrag neertelde voor nieuwe lenzen. Maar het leuke van fotografie is dat het draait om het gehéél. Het is de combinatie van o.a. compositie, belichting, standpunt, instellingen èn nabewerking die de foto maakt.

Leren werken met je “gereedschap” 

Voor mij werkte het altijd beter en sneller als ik ècht leerde werken met de camera die ik had. Mijn eerste camera was een analoge spiegelreflex. Ik had twee lenzen: een groothoek zoom en een telelens. Op den duur leerde ik met die combinatie in heel veel verschillende  omstandigheden fotograferen. Zo fotografeerde ik vroeger rock- en metalbands in allerlei popzalen. Daar leer je veel van, want er is weinig licht, wat zorgt voor een extra uitdaging. Hoe meer je oefent, hoe beter je je “gereedschap” beheerst, hoe beter je foto’s worden. Nog een tip? Zorg voor lichtsterke lenzen, bijvoorbeeld f2.8. Die zijn vaak een stuk duurder, maar zorgen ervoor dat je met nauwelijks licht nog steeds mooie foto’s kunt maken. Maar toen ik net begon had ik dit niet, hoor 😊

Bedankt voor het lezen!

Hopelijk vond je mijn blog “Beter leren fotograferen: les 1” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot met jouw pasgeboren baby. Of ben je net bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer: maximaal 30 min rijden. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.