Hoe schattig is een foto van meerdere kindjes samen? Indien er al een broertje(s) of zusje(s) aanwezig is/zijn, wordt er dan ook vaak een broer zusfoto bijgeboekt bij een newbornshoot. Dit is een super leuk moment, want de baby is maar even klein. Toch is het altijd een leuke uitdaging om de kindjes samen mooi op de foto te krijgen. Ik schreef er de blog “5 tips voor goede broer zusfoto’s” over.

een broerfoto tijdens de newbornshoot

5 tips voor goede broer zusfoto’s:

1. Accepteer de leeftijd van het broertje of zusje

Hou er rekening mee dat kindjes pas vanaf een jaar of 4 echt goed en veilig te regisseren zijn. Zijn ze jonger, dan kunnen we het vragen en proberen, maar nooit afdwingen. Een enkele keer komt het voor dat het echt niet lukt, houd daar rekening mee. Soms lukt het alsnog als we na de newbornshoot opnieuw proberen. Vaak lukt het wel om ze naast elkaar op het kleed te leggen en een kusje te laten geven. Boven de 4 is het veilig om de baby te laten vasthouden, dan fotografeer ik meer van voren. 

2. Zorg dat je relaxed bent

Ik ben een voorstander van de broer zusfoto’s aan het begin van de shoot, zodat daarna iedereen weer kan gaan spelen en ontspannen. Leg uit wat er gaat gebeuren en dat het niet lang zal duren! Realiseer je ook dat grote broer of zus worden een hele grote verandering is voor zo’n kind. Heb je een volle to-do-list? Zorg dan dat je zoveel mogelijk gedaan hebt en dat je zo relaxed mogelijk bent voor de broer zusfoto. Als jij stress hebt of vind dat het moet lukken, voelen de kindjes dit haarfijn aan. Probeer het speels te houden, de ervaring leert dat dit de beste taktiek is.

een broer zusfoto tijdens een newbornshoot

3. Omkopen of afleiden kàn werken!

Hoewel ik hier bij mijn dochter in het dagelijks leven geen voorstander van ben, kàn het helpen om iets leuks/lekkers te beloven na de foto. Gekke geluiden maken in de buurt van de camera kan een lach uitlokken. Ook een telefoon met YouTube achter de camera kan werken om de concentratie erin te houden en de blik meer richting camera te krijgen.

4. Accepteer het als het anders loopt

Met kinderen loopt het nooit precies zoals we willen. Accepteer dat dit erbij hoort. Soms wil een zusje haar prinsessenjurk niet uit of een lipstick niet loslaten voor de foto. Tjah, het blijven kinderen, wat doe je eraan? Boos worden heeft absoluut geen zin. Soms zijn ze ook gewoon moe. En die foto met de lipstick? Die werd uiteindelijk door de klant gekozen voor in het groot aan de muur 🙂

een broerzusfoto tijdens een newbornshoot

5. Zorg voor witte bovenkleding met een spijkerbroek of een jurkje

Op die manier kan ik ervoor zorgen dat de baby in het wit is en goed aansluit bij de rest. Zorg er in ieder geval voor dat de kleding netjes is, dus kreukloos en zonder vlekken. Gestreken kleding is altijd fijn. Heb je geen wit? Zwart, beige of donkerblauw kan (in overleg) ook. Het kan zijn dat ik de kleur voor de baby dan iets aanpas om ervoor te zorgen dat het toch een geheel blijft.

GEÏNTERESSEERD IN EEN NEWBORNSHOOT AAN HUIS?

Hopelijk vond je de blog “5 tips voor goede broer zusfoto’s” leuk om te lezen. Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.