Do you prefer the English version? Please click here.

In deze blog geef ik je 27 tips voor een geslaagde newbornshoot. Dankzij de vele jaren ervaring als newbornfotograaf weet ik natuurlijk vrij goed waar je op kunt letten 🙂 Ik hoop jullie hiermee te helpen zodat de kans op een leuke en ontspannende newbornshoot groter wordt. Lees je mee?

1. Doe onderzoek van tevoren

Zorg alsjeblieft dat je van tevoren goed onderzoek doet naar welke stijl fotografie bij je past en check de mening van je partner. Doe dit voordat je boekt! Kijk ook naar mijn newborn portfolio zodat je weet wat ik maak. Spreekt dit je aan? Dan zit je goed. Heb je het gevoel dat je nog iets mist of passen de foto’s toch niet zo goed bij jou of jullie interieur? Dan kun je beter nog even verder zoeken. Dat vind ik helemaal niet erg. Het gaat erom dat jij straks blij bent met de foto’s 🙂

2. Lees de algemene voorwaarden goed door

Net als veel andere bedrijven werk ik met algemene voorwaarden. Lees deze goed door voor of tijdens het invullen van het boekingsformulier. Zo weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan omdat je in alle haast toch niet zo goed had gelezen.

3. Boek als je nog zwanger bent

Wil je zeker zijn van een plek dan adviseer ik om minimaal 3 maanden van tevoren te boeken. Uit ervaring blijkt dat er vaak laat wordt geboekt, soms zelfs als het kindje al is geboren. Vanwege de drukte rondom de bevalling en geboorte verdient dit niet de voorkeur. Het is eerder regel dan uitzondering dat mijn agenda voor het komend kwartaal al aardig gevuld is. Wacht dus niet te lang met boeken als je verzekerd wilt zijn van een newbornshoot bij mij.

4. Zorg voor rust

Het is wellicht een inkopper, maar zorg voor rust op de dag dat je naar de studio komt voor de newbornshoot. Plan geen andere afspraken in op dezelfde dag als de newbornshoot, ook niet erna. De shoot kan namelijk uitlopen! Zorg ook dat je zelf je agenda hebt bijgewerkt zodat je niet met een vol hoofd de newbornshoot ingaat. We gaan niet haasten!

5. Meld op tijd dat je bevallen bent

Hoe eerder hoe beter, zeker in verband met het feit dat we proberen de newbornshoot altijd vóór dag 14 te plannen. Op die manier weten we zeker dat we je kindje goed kunnen poseren en het nog veel slaapt.

6. Blijf relaxed

Het blijft lastig als je net ouders bent geworden, dat snap ik. Maar realiseer je alsjeblieft dat dit mijn beroep is. Ik zorg altijd dat de newbornshoot veilig plaatsvindt. Sit back and relax 🙂

7. Geen prints of logo’s op de kleding

Als je thuis de kleding selecteert voor de broer zusfoto’s of ouderfoto’s kiest, let dan op het volgende. Zorg voor neutrale bovenkleding (zwart, donkerblauw of beige/creme). Geen wit. Alsjeblieft geen zichtbare patronen of logo’s. Het is mooi als jullie beide dezelfde kleur top dragen. Allebei dezelfde kleur broek en strijken zorgt absoluut voor bonuspunten 🙂

8. Houd rekening met de kachel

Tijdens de newbornshoot wordt de ruimte ongeveer 26 graden… Vergeet dus ook niet om jezelf in laagjes te kleden. Het is dan ook prettig als je wat uit kunt trekken zodat je wat kan afkoelen.

een newborn in het groen tijdens een newbornshoot in Best

9. Drink meer dan voldoende

Zorg ook dat je zelf meer dan voldoende drinkt, zéker als je borstvoeding geeft. In de studio is in ieder geval koffie, thee, koud en water en wat fris aanwezig.

10. Blijf netjes tegen de fotograaf

Het spreekt misschien voor zich, maar toch… Weet dat ik alleen op een rustige manier met je communiceer.

11. Kom op tijd

Het is altijd fijn als we op tijd kunnen beginnen. Aangezien een newbornshoot wel even kan duren, is het dus prettig als je op tijd komt.

12. Bedenk alvast wat je zou willen

Welke eindvorm wens je voor jouw newbornshoot? Waar word je blij van? Hoe beter je voor jezelf scherp hebt wat je straks wilt, hoe makkelijker het voor mij is. Wil je graag een handgemaakt album of een prachtige plexifoto voor aan de muur? Hiervan heb ik veel voorbeelden in de studio. Tijdens de newbornshoot kun je hier rustig doorheen kijken. De definitieve keuze maak je pas tijdens de bestelafspraak na de newbornshoot. Heb je een specifieke kleur in gedachte? Dit kun je allemaal het beste van tevoren aangeven op het Boekingsformulier.

13. Lees de informatiebrief goed door

Deze ontvang je na de boeking via een link in je mail. Lees deze beide (!) goed door voordat je komt voor de newbornshoot. Hierin staat namelijk nuttige tips en aanwijzingen om de newbornshoot makkelijker te maken. Zo weet je precies wat je kan verwachten.

14. Doe geen moeilijke kleertjes aan als je naar de studio komt

Deze moeten weer over het hoofdje van je kindje als ik de baby ga wrappen voor de newbornshoot. Meestal worden ze dan wakker en dat willen we juist niet! Een omslagdoek is bijvoorbeeld ideaal, wellicht gecombineerd met een wikkelrompertje.

15. Geef het aan als je allergisch bent voor wol

Mocht ik dan signalen herkennen bij je kindje dan kan ik de shoot aanpassen door andere materialen te gebruiken.

16. Wat een newbornshoot zo duur maakt

We rekenen ongeveer twee tot drie uur voor een newbornshoot. Het kan even duren voordat de newborn slaapt, wat wel het doel is voor de newbornfoto’s. Geduld is dus essentieel. Tel daarbij een hoop kennis over verschillende technieken en prachtige newbornspullen (wol!) bij op, en je snapt meteen waarom een newbornshoot niet goedkoop is. Daarnaast heb ik mijn bachelor fotografie en ook bijscholingen en trainingen kosten geld. Denk bijvoorbeeld ook aan mijn diploma kinder EHBO die ik jaarlijks opfris. En tel ook de was mee, want na iedere newbornshoot mag ik aan de bak 😉

een foto van een newborn in het beige

17. Voeding kost tijd

Een (borst)voeding kost tijd. Geen enkel probleem, we nemen de tijd. Het is altijd beter om twee borsten te voeden in plaats van een. Op die manier vergroot je de kans op een diepe slaap.

18. Laat de rest van de familie thuis

Laat andere familie en kinderen die niet op de foto gaan thuis. Regel dus oppas van tevoren in het geval van andere kinderen die niet op de foto gaan.

19. Help de fotograaf

Ik zal jullie hulp tijdens de newbornshoot regelmatig nodig hebben. Het wordt erg gewaardeerd als je mijn aanwijzingen dan ook (zo goed mogelijk) opvolgt.

20. De baby bepaalt

Ik hanteer de regel dat het leuk moet blijven voor de baby. Als de baby aangeeft een bepaalde houding niet fijn te vinden dan kiezen we een andere houding. We kunnen het lief vragen maar we gaan nooit dwingen! Als ik merk dat een kindje er helemaal klaar mee is dan zal ik altijd stoppen. Dat geldt trouwens ook voor Babyshoots en Cakesmash shoots.

21. Neem reservekleding mee

Voor het geval we besluiten het kindje naakt te fotograferen. Er gebeurt regelmatig een ongelukje en het is prettig als je jezelf dan kan verschonen. Zeker indien je ook ouderfoto’s hebt geboekt.

22. Neem extra voeding mee

Bij flesvoeding of gekolfde melk is het altijd slim om wat extra voeding mee te nemen. In de studio zijn een magnetron en waterkoker aanwezig. Realiseer je dat je kindje door de kachel meer kan drinken. Het kan dan ook zijn dat het dagritme op de dag van de shoot een beetje anders is, maar dat is normaal. Denk ook aan ruim voldoende luiers.

23. Verder weg? In de studio voeden

Woon je verder dan een half uur rijden van mijn studio vandaan? Dan adviseer ik altijd om in de studio te voeden. Eventueel kunnen we dan wat eerder afspreken. Op die manier proberen we het kindje zo lang mogelijk wakker te houden voor een zo lang mogelijke slaap tijdens de newbornshoot zelf.

24. Maak zelf geen foto’s

Gewoon niet!

25. Hou de baby wakker

Hou de baby zoveel mogelijk wakker voor de shoot zodat de kans het grootst is dat het pas vlak voor de shoot in slaap valt.

26. Laat het tijdens de newbornshoot weten als er iets anders moet

Geef het aan als je het ergens niet mee eens bent of als je iets graag anders zou zien. Na de shoot wordt het voor mij helaas erg lastig om er nog iets aan te veranderen. Geef dingen dus aan, ik ben altijd blij met feedback en zal er alles aan doen om het voor jou passend te maken.

27. Have fun en geniet! 🙂

Geniet vooral tijdens de newbornshoot! We gaan er iets moois van maken en alles komt goed.

Bedankt voor het lezen!

Hopelijk vond je mijn blog “27 tips voor tijdens je newbornshoot” leuk om te lezen. Wil je meer informatie over een cakesmash shoot? Of wil je meer weten over babyfotografie? Of misschien ben je zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf met een fotostudio? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot met jouw pasgeboren baby. Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram of je aanmelden op de nieuwsbrief.