Willen we allemaal niet een mooi en voorspoedig leven voor al onze kinderen? Babyverpleegkundige Esther van Bloemen-Bartels, is ervan overtuigd dat een goed begin het halve werk is. Zij geeft hieronder tien mooie tips prijs die jouw baby in ieder geval een hele mooie start van het leven geven. Want een gelukkige baby, dat willen we allemaal. Hierbij 10 tips voor een gelukkige baby.

Tip 1: Bied een voorspelbaar ritme
Ooit wel eens afgevraagd hoe die juffen in het onderwijs die gemiddeld 27 kinderen circa 6 uur per dag in het gareel houden? Voorspelbaarheid. Elke dag hetzelfde doen, waardoor de kinderen de onderdelen van de dag gaan herkennen. Ze denken “zo gaat het elke dag” en dus komt het niet eens in hun op om te kijken of er onderhandelingsruimte is met de juf. (enkele uitzonderingen daargelaten 😉) Door baby’s voorspelbaarheid te bieden, doe je elke dag hetzelfde. Net als de juf, dat is wel zo duidelijk voor jouw baby.

Tip 2: Prikkelreductie
Het brein van een pasgeboren baby is nog niet af. Het moet verder uitrijpen in de maanden, misschien wel jaren, na geboorte. Het brein is daarom ook niet altijd in staat om zich af te sluiten voor een te grote hoeveelheid prikkels. De baby heeft jouw als ouder nodig om hierbij te helpen. Hier geldt dus de regel “less is more” op. Hoe minder prikkels, hoe gelukkiger de baby.

Tip 3: Inwikkelen en inbakeren
Inbakeren en of inwikkelen is al zo oud als de weg naar Rome. Een baby heeft in zijn moeders buik tijdens de zwangerschap een ruime tijd ruimtegebrek gehad. Na geboorte kan hij die druk op zijn huid wel eens missen, helemaal als hij zich moet ontspannen voorafgaand aan het slapen.

een foto van een kindje in een hogere schaal waarvan we de voetjes zien

Tip 4: Goed laten slapen
Goed slapen, ja dat klinkt leuk. Hoe dan?! Vraag je je misschien af. Probeer het slaappatroon van je kindje te volgen, maar neem zelf daar ook leiding in. Wat zijn ze vermoeidheidssignalen, waardoor je zeker weet dat je hem op het juiste tijdstip naar bed brengt. Breng hem naar bed volgens een vast bedritueel en je bied ook weer voorspelbaarheid. Zo kun je slapen verbeteren, als het niet goed gaat.

Tip 5: Veel lichamelijk contact
De mens hoort tot de dragers in het dierenrijk. We weten imiddels ook uit wetenschappelijk onderzoek dat de huid -bij voldoende huid-huidcontact- het gelukshormoon oxitocine gaat aanmaken. Hoe meer huid-huidcontact tussen jou en de baby, hoe meer gelukshormonen in het lijfje.

Tip 6: Uithuilen mag
De Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Aletha Solter schreef het boek “de taal van huilen”. Ze beschrijft heel mooi dat huilen voor een jong kind een mogelijkheid tot communiceren is. Een jonge kind heeft nog geen taal, alleen lachen en huilen om je dingen te vertellen. Luister dus goed naar het huilen. Herken je er verschillende klanken in? Wanneer huilt je zoon meer en minder op bepaalde momenten? Wat vertelt hij jou daarmee?

Tip 7: Aandacht voor de Verbale communicatie
Kinderen waar veel tegen gesproken wordt, gaan ook eerder spreken. Zelfs met de eerste uh’s, oh’s en ah’s leren ze al dat er in gesprekjes een beurtverdeling is. Jij zegt wat, je laat een stilte vallen, de baby start zijn kirren en laat een stilte vallen voor jou. Hoe meer we praten, hoe rustiger we handelen, ook weer iets waar jonge kinderen erg gelukkig van worden.

een foto van een gelukkige baby gefotografeerd in de grijze wol

Tip 8: Aandacht voor de non verbale communicatie
Van de beurtverdeling leren herkennen in jullie gesprekjes, kun je ook kijken wat je non-verbaal al kan leren aan je baby. Baby’s spiegelen namelijk. Ze doen na wat ze zien. Soms zit er een beetje vertraging op de lijn. Maar bij een pasgeboren baby kun je je tong naar buiten de mond brengen, wacht even en de baby steekt ook zijn tong uit. Baby’s kunnen voor hun eerste verjaardag al leren gebaren. Bijvoorbeeld dag dag en dan zwaaien. Of vragen waar de lamp is en samen naar boven de eettafel kijken. Zo leert de baby het woord lamp.

Tip 9: Ouders eerst
Als je wel eens hebt gevlogen, weet je dat je eerst zelf je zuurstofmasker op moet doen en daarna pas bij je kind. Door goed voor jezelf te zorgen, houd je voldoende energie, voldoende balans in je leven om een goede ouder te zijn.

Tip 10: Nooit emigreren
In 2006 en 2007 deed Unicef onderzoek naar het welbevinden van kinderen in de 21 meest welvarende landen. Daaruit bleek dat Nederlandse kinderen het gelukkigst waren.
Kortom, wil je een gelukkig kind, emigreer dan niet. Als je het wel overweegt, verhuis dan naar Noord- Europa en vooral niet naar een Engelstalig land.

een gelukkige baby tijdens een newbornshoot in het beige

Bron:  Esther van Bloemen Bartels

Wie weet komen deze 10 tips ooit pas 🙂

CONTACT

Ben jij zwanger en ben je alvast op zoek naar een goede Newbornfotograaf? Dan kun je bij mij terecht voor een Newbornshoot. Of ben je pas bevallen en wil je een leuke Babyshoot? Neem dan even contact met me op! Als voorproefje kan je me alvast volgen op Facebook en Instagram. Hou er wel rekening mee dat ik (regio) Eindhoven als werkgebied hanteer. Dit in verband met de hoeveelheid werk per shoot.